top of page

Tiilikaton pesu ja pinnoitus - vinkit toteuttamiseen

Tiilikaton tekninen käyttöikä on 50 vuotta, jopa enemmän. Tämä saavutetaan vain säännöllisellä huoltamisella. Betonitiilikatto ei ole huoltovapaa. 10-15 vuoden välein pinnoite tulisi uusia ja vähintään muutaman vuoden välein katolla olisi hyvä käydä putsaamassa roskat pois. Pahaa ei tekisi myöskään samalla kertaa levittää sammalmyrkkyä katolle. Pinnoittaminen voi tulla eteen myös mainittua huoltoväliä aiemmin, mikäli vanha pinnoite on päässyt kulumaan pois.


Vuosien saatossa katolle kertyy väistämättä epäpuhtauksia ja pintaan syntyy katemateriaalista riippuen enemmän tai vähemmän kasvustoa. Ympäröivistä puista tippuvat oksat, lehdet, havut ja niiden kautta mikrobit alkavat muodostaa katolle sammalta. Sammal pureutuu kattomateriaaliin ja alkaa hiljalleen tuhoamaan sitä suojaavaa pinnoitetta. Mikäli kasvuston pureutumista tiileen ei estetä, voi niihin tulla jopa vettä läpäiseviä reikiä.

Pinnoitteen kuluessa ongelmaksi muodostuu myös huokoistuminen. Huokoinen tiili imee itseensä vettä. Vettä imenyt tiili halkeaa talvella jäätymisen seurauksena ja katon huoltokustannukset voivat moninkertaistua. Kuitenkin yksittäiset huonoon kuntoon menneet tiilet eivät ole vakava asia. Tiilikatto koostuu 33x42cm kokoisista kattotiilistä ja kuperista harjatiilistä. Yksittäisen tiilen voi vaihtaa mistä kohtaa kattoa tahansa. Tiilikatolle sammaleen kasvu on hyvin tyypillistä. Pelti- ja huopakatot saavat myös osansa.


Sammalleen ja muun kasvuston pysäyttämiseen on olemassa erilaisia keinoja. Mikäli katon haluaa saada nopeasti siistimpään kuntoon, voidaan katto pestä painepesurilla. Vaihtoehtona vähemmän sammaloituneelle tiilikatolle on yksinkertainen kasvuston torjunta-aine käsittely. Tämä on näppärä toimenpide ja oikein tehtynä tehokas. Katon puhdistuminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä.

Mikäli päädytään pesemään katto, on tärkeää tarkistaa aluskatteen kunto. Ehjä aluskate on tiilikatolle puolet sen vedenpitävyydestä. Aluskate varmistaa tiilien hajotessa tai vioittuessa, ettei yläpohjaan pääse vettä. Aluskatteena voi vanhemmissa kohteissa olla pahvia ja uudemmissa kuitukankaisia ja muovisia materiaaleja. Pienet reiät ja repeytymät voidaan paikata kestävällä teipillä.


Tiilikatto pestään katon harjalta kohti reunaa, ylhäältä alaspäin. Näin minimoidaan pesuveden pääseminen tiilien välistä aluskatteelle. Varsinkin iäkkäiden kattojen pesemisen kanssa tulee olla erityisen tarkkana. Kun katon pesee oikeaoppisesti, riski että yläpohjaan päätyy vettä on pieni.

Painepesurin on oltava riittävän tehokas, jotta irtoava lika saadaan liikkeelle, ja sujuvaa toteuttaa. Mikäli käytössä on voimavirtapistoke, on suositeltavaa käyttää voimavirralla toimivaa painepesuria. Myös tehokas 230V pesuri tekee tehtävänsä. Asiassa kuin asiassa on olemassa ammattilaisvälineet, ja sitten on ne markettivälineet. Jotain on myös näiden kahden välillä. Ammattikäyttöön tarkoitetulla painepesurilla pesujälki on parempaa ja huollon suorittaminen tehokkaampaa. Pesutyötä helpottavat myös pyörivä suutin ja riittävän pitkä paineletku.


Huolellisen pesun jälkeen pintaan levitetään kauttaaltaan sammaleen tuho- ja suoja-aine. Aineen voi levittää esimerkiksi reppuruiskulla. Tiilen pinnan on oltava kuiva ennen käsittelyä. Vuorokauden vaikutusajan jälkeen myrkky on tehnyt tehtävänsä ja voidaan jatkaa seuraavaan vaiheeseen. Sammalmyrkyn on tarkoitus imeytyä tiileen ja jäädä sen sisälle vaikuttamaan. Myrkkyä ei pestä tai huuhdella pois.


Pesemisen ja myrkyttämisen jälkeen voidaan vielä miettiä mikä huolto katolle on järkevin toteuttaa. Vaihtoehtoina ovat joko värillinen pinnoitus tai väritön suoja-aine käsittely. Toiselta nimeltään kyllästäminen. Tiilikaton pinnoittamisen ja kyllästämisen erot ovat selkeät. Tiilikattomaalilla pinnoitus tekee katosta raikkaan ja uutta vastaavan näköisen. Myös koko rakennuksen julkisivu kokee kohennuksen. Huollon tekemisellä saavutetaan myös arvonnousua ja katolle lisää käyttöikää.


Kiinteistön myyntiä suunnittelevan kannattaa toteuttaa huolto ennen myyntiin ilmoittamista. Huollettu ja siisti katto on monelle ostajalle positiivinen merkki lähteä näytölle ja tehdä kiinnostavasta kohteesta tarjous. Huoliteltu julkisivu viestii talon hyvästä huoltohistoriasta.

Kyllästäminen on teknisesti lähes yhtä tehokas toimenpide kuin tiilen pinnoittaminen värillisellä pinnoiteaineella. Kyllästeaine sulkee materiaalin pintakerroksen, hylkii vettä, sekä tiili kestää sään tuomaa rasitusta taas paremmin. Se ei juurikaan muuta katon ulkonäköä, ja näin ollen on järkevä huolto silloin, kun katto ei ole kovin vanha tai se on lähivuosina pinnoitettu. Huoltojen valintaan värittömän suoja-ainekäsittelyn ja pinnoituksen väliltä kannattaa käyttää ammattilaista apuna.



Pinnoittaminen tehdään tiilikatolle usein korkeapaineruiskua käyttäen. Ruiskumaalaus on nopeaa ja tehokasta. Pinnoite ammutaan tiilen pintaan noin 200 barin paineella. Maalaaminen onnistuu tarvittaessa myös kokonaan siveltimellä. Siveltimellä työ on pitkäkestoinen urakka ja aikaa saa varata reilusti yhdenkin kerroksen tekemiseen. En henkilökohtaisesti voi suositella.


Pinnoitus tehdään ensimmäisellä kerralla ohennetulla maalilla. Ohennettu maali pureutuu tiileen syvälle ja täyttää huokoisen rakenteen. Toisella maalauskerralla tehdään lopullinen pintamaalaus.



















Aluksi kannattaa käsitellä reunat ja tarkat kohdat reilulla maalilla sivellintä tai telaa käyttäen.

Alimman ja toiseksi alimman tiilirivin päät on huomattavasti helpompi pinnoittaa käsin kuin maaliruiskulla sekä vältetään turhat roiskeet väärissä paikoissa.


Tapoja ja tyylejä ruiskumaalaukseen on monia. Tärkeintä on kuitenkin riittävän maalikerroksen aikaiseksi saaminen. Tiilikaton pinnoitus poikkeaa melko paljon kaikesta muusta maalaamisesta. Materiaalille on ominaista, että maalia imeytyy tiilen sisälle runsaasti. Siksi ensimmäisen pinnoitus vaiheen aikana on tärkeää levittää maalia runsaalla kädellä, näin helpotetaan toisen kerroksen pinnoittamista sekä lopputulokseksi saadaan sileä ja epäpuhtauksia hylkivä pinta.

Tiilikaton huoltamisen oppii vain kokeilemalla ja tekemällä. Kaikkia työn vaiheita on mahdotonta ynnätä yhdelle ohjeelle kerralla. Muuttuvia tekijöitä työn aikana voi olla useita. Kuten esimerkiksi huomataan pesun aikana, että rikkoontuneita tiiliä olikin viiden sijasta kymmenen, tai maali loppuu kesken vaikka sitä oltiin varattu neliöiden mukaan sopiva määrä ja vielä purkillinen päälle. Välillä huolta voivat tuottaa pesun aikana sammaleesta ja muusta moskasta täyttyvät rännit jotka eivät enää vedä ja roiskivat likaa talon valkoiselle seinustalle. Työn huolellinen suunnittelu ja ongelmatilanteiden ennakointi helpottavat työn etenemistä suuresti.


Riittävät välineet ja varusteet löytyvät harvalta teeseitse-mieheltä valmiina. Painepesurit ja maaliruiskut ovat kalliita laitteita hankkia vain katon huoltoa varten ja näin ollen ne ovat suositeltavaa vuokrata. Muita tarvittavia välineitä ovat ainakin turvavaljaat, köysi, liukutarrain tai laskeutumislaite, vettä pitävät vaatteet, pitkävartiset saappaat, kypärä ja kuulosuojaimet sekä suojalasit.


Kiitos lukemisesta.


 
Tiilikatto ennen pesua ja pinnoitusta

Huollettu tiilikatto
 




bottom of page