top of page

Lumenpudottaminen katolta onnistuneesti ja turvallisesti

Kertynyt lumi rakennusten katoilla voi nousta taas otsikoihin tulevan kevään aikana. Suomessa on vietetty lumimäärältään vaihtelevia talvia viimeisinä vuosina. Tänä talvena olemme tilanteessa, jossa lunta on tullut enemmän vuoden takaiseen, kertoo ilmatieteenlaitoksen lumiseuranta. Omakotitaloasujien ja kiinteistön huollosta vastaavien kannattaa kohdallansa

miettiä kyseisen työn tarpeellisuus tulevina kuukausina.


Miksi lumet kannattaa sitten katolta pudotella, eikö rakennusten kattojen kantavuus ole mitoitettu kaikkein pahimman varalle? Näin onkin, mutta aiheessa on myös muuta.

Lumi on lähes poikkeuksetta painavimmillaan keväällä. Lunta on ehtinyt sataa rakennuksen päälle ja sään lämmetessä lumen paino lisääntyy huomattavasti. Ongelmia voi syntyä, jos rakenteet eivät ole säännösten mukaisia. Tämä koskee etenkin erilaisia hallirakennuksia tai katoksia. Vakavimmillaan on olemassa sortumisvaara. Pientalot kestävät kyseessä olevia rasituksia usein hyvin, mutta mahdollisuuksia vahinkoihin on silti. Otetaanpa esimerkkejä: lumikuorman aiheuttaessa pistekuormitusta katolla voi seurauksena olla saumavuoto ja myöhemmin kosteusvaurio. Myös katolta äkillisesti alas valuva lumipatja voi rikkoa kattoturvatuotteita, joko repimällä ne irti tai aiheuttamalla vääntymiä. Puhumattakaan ihmis-, eläin- tai omaisuusvahingoista joita hallitsemattomasti tippuva lumi kyselemättä tekee. Myös katon reunoilla ja vesikouruista roikkuvat jääpuikot voivat olla vaaraksi ohikulkijoille.


Miten lumenluonti katolta suoritetaan turvallisesti, vastuullisesti sekä kattoa rikkomatta? Ohessa muistutuksena muutama asia ennen työn aloittamista.

  1. Kysy itseltäsi ennen katolle kiipeämistä oletko fyysiseltä kunnoltasi siinä tilanteessa, että kykenet liikkumaan kaltevalla ja liukkaalla pinnalla, samaan aikaan lumimassaa kolalla siirtäen. Myös jos lumenluonnista aiheutuu suurta hankaluutta jo maantasossa, jätä katolle meno suosiolla välistä.

  2. Putoamissuojaimet ovat perusedellytys työhön ryhdyttäessä. Turvavaljaiksi ja työköydeksi ei riitä pelkkä narunpätkä sidottuna vyötärön ympärille tukevalla "puukkosolmulla". Työssä kuuluu olla vaatimuksen mukaiset, ehjät ja turvalliset varusteet. Putoamisvaarallista työtä suorittaessa kannattaa ehdottomasti käyttää kokovaljasta. Tipahtamisen sattuessa kokovaljas jakaa voiman huomattavasti tasaisemmin lumenpudottajan kehoon, kuin pelkkä lantiovaljas. Ihmisen jäädessä roikkumaan varusteistaan pitkiksi ajoiksi, kunnollinen kokovaljas suojaa samalla myös muilta vammautumisilta. Lantiovaljaan käyttö on jo toki hyvä alku, mutta suuremman nykäyksen riski pienessäkin pudotuksessa on hyvä tiedostaa. Valjaista ei luonnollisesti ole hyötyä ilman köyttä. Köyden on oltava riittävän kestävää ja käyttötarkoituksen mukaista. Liukutarrainta on helppo käyttää yhdessä köyden kanssa, kun katolla työskennellessä liikkuu paljon, eikä ole tarkoituksena laskeutua maahan köyttä pitkin. Kannattaa myös ehdottomasti muistaa kypärä sekä pitkävartiset saappaat.

  3. Oikeanlainen kiinnittäytyminen katolle. Mihin sitä sitten uskaltaa laittaa itsensä kiinni? Mielellään köysi kannattaa kiinnittää kahteen eri pisteeseen, jotka eivät ole riippuvaisia toisistaan. Yksikin kiinnittäytymiskohta on riittävä, mikäli se on 100% luotettava. Jykevä ja ehjä savupiippu on useimmilla katoilla se paras vaihtoehto. Myös oikein kiinnitetyt ja tukevat kattosillat ovat hyviä kohtia. Tukevan kohdan löydyttyä tulee ottaa huomioon vielä oikeanlaiset menetelmät kiinnittäytymiseen.

  4. Laskeutumisköysi piipun ympärille ja eikun töihin? Ei välttämättä. Piipun pellitykset voivat olla teräviä ja vahingoittaa köyttä. Turvallisinta olisi käyttää esimerkiksi piipun ympärille asetettavaa vaijeria tai suojata köyden ulkokuori ennen kuin sen viiltää pellin reunaan poikki. Köyden voi kiinnittää myös kestävällä solmulla kattosiltaan tai käyttää sopivassa kohtaa sulkurengasta.

  5. Älä tee yksin. Mukana on hyvä olla ainakin yksi henkilö, joka näkee selkeästi työstettävän kohteen ympärille ja pystyy tarvittaessa varoittamaan ohikulkijoita putoavasta lumesta tai jäästä. Puhelinyhteys tekijöiden välillä on hyvä olla tai vaikeissa paikoissa on näppärämpää käyttää radiopuhelimia. Vilkkailla kaduilla on hyvä käyttää keiloja ja puomeja varoittamiseen.

  6. Kattoa ei ole tarkoitus saada täysin lumettomaksi. Jätä aina vähintään 10 senttimetrin lumikerros katon pintaan. Tällä varmistuu siitä ettei riko kattoa suojaavaa pinnoitetta tai maalia. Vauriot voivat olla yllättävän vakavat lumien sulaessa pois. Tiilikaton tiilet voivat esimerkiksi haljeta pienistäkin kolhuista, mikäli niiden kunto on huono. Peltikattoon voi aiheutua lumikolasta tai lapiosta naarmuja, jotka myöhemmin ruostuvat puhki. Pahimmillaan lumityökalulla tulee korkanneeksi myös muutaman kateruuvin.

  7. Jos kohde on sellainen ettei katolla kyetä turvallisesti liikkumaan köysien avulla, voidaan paikalle vuokrata avuksi henkilönostin.

  8. Lumenpudottajan vakuutukset. Olitpa sitten teeseitse-mies, talkoolainen tai elinkeinonharjoittaja. Perehdy mitä vakuutuksia sinulla on hyvä olla turvanasi, jos vahinko pääsee tapahtumaan. Tutki myös omaisuutesi vakuutuksia, mitä kotivakuutus kattaa ja mitä ei. Koko talven katolla olleiden lumien aiheuttama vahinko ei välttämättä lukeudu yllättäväksi ja äkilliseksi vakuutusyhtiön tarkastelussa. Tässä erään lehden maksullinen kirjoitus aiheesta.

Tuntuuko että homma onnistuu ja sinulta löytyy riittävät tiedot, taidot sekä välineistö lähteä toteuttamaan työtä turvallisesti? Koska luet blogikirjoitusta yritykseni nettisivulta, voinen käyttää muutaman rivin palveluiden mainostamiseen. Lyhyesti, lumenpudottaminen on osassa maata joka vuotuinen huoltotoimenpide. Mutta esimerkiksi Pirkanmaalla ja eteläisessä Suomessa lumen määrä talvisin vaihtelee paljon. Siksi ei välttämättä kannata lähteä hankkimaan kalliita varusteita lähimmästä rautakaupasta ja käyttää niitä vain silloin tällöin. Monesti käyttö jääkin vähälle ja valjaat sekä köydet unohtuvat autotallin nurkkaan pölyttymään.


Teemme työn puolestasi ja mikä sen mukavampaa asiakkaan näkökulmasta, kun meillä on kaikki työhön vaadittava valmiina. Niistä vakuutuksista lähtien.


Kiitos lukemisesta.





bottom of page